Op onze praktijken bieden wij de mogelijkheid om de volgende diagnostische onderzoeken uit te voeren:
- bloedonderzoek
- urine-onderzoek
- ontlastingsonderzoek
- microscopisch onderzoek
- schimmelkweek
- digitale röntgenfoto”s
- echografie
- ECG
- bloeddrukmeting
- bacteriologisch onderzoek
- titerbepaling
- specialistisch onderzoek
Bloedonderzoek
Indien uw dier ziek is en we op basis van het lichamelijk onderzoek er niet uit komen wat er aan de hand is, kunnen we in overleg met u besluiten om een beetje bloed af te nemen voor bloedonderzoek. Met behulp van dit bloedonderzoek kunnen we soms de diagnose stellen, maar soms is er nog meer aanvullend onderzoek nodig. Bloedonderzoek kan ook nuttig zijn bij een gezond dier, bijvoorbeeld vooraf aan een narcose. Dit kan zeker verstandig zijn bij oudere dieren, omdat bij sommige ziektes er in eerste instantie nog niks te zien is aan uw dier, terwijl in het bloed al afwijkende waarden te zien zijn. Het bloed nemen we meestal af uit de hals of de voorpoot van uw dier. Daarbij is vaak nodig om een klein stukje te scheren om het bloedvat goed in beeld te brengen. Op de praktijk kunnen we al een aantal dingen in het bloed bepalen in ons eigen laboratorium. Maar soms zal het nodig zijn om het bloed op te sturen naar een extern laboratorium omdat we aanvullende bepalingen willen doen. De uitslag heeft u meestal al binnen 1 of 2 dagen.
Urine-onderzoek
Urine-onderzoek is een belangrijk diagnostisch middel binnen de diergeneeskunde. We kunnen niet alleen bepalen of er sprake is van een blaasontsteking, maar ook of er bijv. aanwijzingen zijn voor aanwezigheid van andere ziektes bij uw huisdier vanwege bijvoorbeeld suiker in de urine of doordat het slecht is geconcentreerd. Het is belangrijk dat u de urine zo “schoon” mogelijk bij ons aanlevert. Dit doet u door het bij de hond direct tijden het plassen de urine op te vangen in een schoon potje (of eerst met bijv. een pollepel). Bij de kat is het belangrijk de kattenbak eerst goed schoon te maken (laat geen zeepresten achter). Omdat de normale kattenbakvulling de urine absorbeert moet dit uiteraard niet in de kattenbak aanwezig zijn. Katten plassen echter niet graag in een lege kattenbak, daarom kunt u het beste gebruik maken van een speciale kattenbakvulling die bij ons te verkrijgen is. Dit zijn plastic bolletjes die de urine niet opnemen en waar u de urine er met het bijgeleverde spuitje zo tussenuit kan zuigen. Het liefst onderzoeken we ochtendurine. Zo snel mogelijk na het opvangen. Mocht u het toch niet meteen kunnen brengen dan kunt u het plasje het beste in de koelkast bewaren. Op die manier kunnen we een zo betrouwbaar mogelijke uitslag geven. Deze krijgt u over het algemeen nog dezelfde dag.
Ontlastingsonderzoek
Enkele onderzoeken kunnen wij op de praktijk zelf uitvoeren. Onderzoek op longwormen en aanwezigheid van Giardia doen wij zelf. Ontlastingskweken en uitgebreide diagnostiek is ook mogelijk. Hiervoor sturen wij de faeces in naar een laboratorium.
Microscopisch onderzoek
Met name als we op zoek zijn naar bepaalde huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld schurft zullen we een afkrabsel nemen voor microscopisch onderzoek. We kijken hierbij naar de aanwezigheid van bepaalde ectoparasieten zoals mijten, schimmeldraden bacteriën enzovoort. Meestal kunnen wij microscopisch onderzoek gelijk of dezelfde dag nog een uitslag voor u hebben.
Schimmelkweek
Sommige aandoeningen kunnen we aantonen door het inzetten van een schimmelkweek. Dit kan zowel op de praktijk als door insturen van een monster.
Röntgenfoto”s
We hebben een röntgentoestel om röntgenfoto”s te maken van uw huisdier. We beschikken over moderne apparatuur waarbij de foto”s digitaal worden ontwikkeld en op die manier erg snel zijn te bekijken en beoordelen op de computer. Er zijn verschillende redenen om röntgenfoto”s te willen maken, waaronder het vermoeden op een botbreuk, wanneer een dier benauwd is, of bijvoorbeeld bij heftige buikpijn. In sommige gevallen is het nodig een roesje te geven aan uw huisdier, omdat het dier echt stil moet liggen voor een goede foto.
Echografie
Arts4dieren beschikt over een prachtig echo-apparaat,we zijn daarom in staat om bij uw dier de organen goed in beeld te brengen. Is er sprake van een baarmoederontsteking, heeft uw dier een blaassteen, of is zij drachtig? Ook kunnen we basale echo’s van het hart maken. Uw dier is tijdens het onderzoek wakker en u blijft erbij zodat eventuele bevindingen meteen met u kunnen worden besproken. Voor meer specialsitische echo’s kan het zijn dat we u naar een radiologe in Deventer doorverwijzen.
ECG
Indien nodig kunnen wij hartfilmpjes maken. Met name bij hartritmestoornissen is dit van belang voor een goede diagnose.
Bloeddrukmeting
Met name bij katten is met enige regelmaat de bloeddruk veel te hoog. Wij kunnen deze meten en indien hij afwijkt daarop een behandeling instellen.
Bacteriologisch onderzoek
Helaas komen we steeds vaker tegen dat kiemen resistent worden voor een bepaald soort antibioticum. Dan werkt een bepaald middel niet meer goed tegen een bepaalde ontsteking. Daarnaast willen we ook niet zomaar altijd een een kuur antibiotica inzetten, hoe minder hoe beter. We kunnen daarom bij oorontstekingen huidinfecties en blaasontstekingen alvorens te behandelen een kweek inzetten. Deze kweek geeft uitsluitsel welke bacterie het probleem veroorzaakt en na 24 uur al weten we welk medicijn we er het beste voor kunnen inzetten.
Titerbepaling
Het is in onze praktijk mogelijk om een titerbepaling, in de volksmond titeren, uit te voeren. We nemen daarvoor een heel klein beetje bloed af bij uw hond of kat en dan weten we hoe het met de bescherming tegen een aantal ziekten is gesteld. Niet voor iedere ziekte waartegen we vaccineren is het mogelijk om te bepalen hoe de bescherming is. Voor deze ziekten blijft een jaarlijkse vaccinatie het beste. Is de titer nog hoog genoeg, dan wordt er bepaald wanneer opnieuw een titerbepaling nodig is. Is de titer voor een van deze ziekten te laag dan krijgt u de bijbehorende vaccinatie van ons.
Specialistisch onderzoek
Soms heeft uw dier een onderzoek of behandeling nodig waarvoor wij niet de apparatuur of de kennis in huis hebben. In dat geval verwijzen wij u door naar een kliniek die hier wel op is toegelegd. Wij zullen dit uiteraard met u bespreken en in overleg verwijzen we u door naar de kliniek met de beste mogelijkheden of die het beste bij u past. Wij werken onder andere samen met de universiteitskliniek in Utrecht, met specialistencentrum de Wagenrenk in Wageningen, de oogarts in Vorden en een orthopedisch werkend dierenarts in Oldenzaal.