Castratie reu

Waarom castreren

Een reu wordt geslachtsrijp tussen de 6 en 12 maanden. In principe is er geen medische noodzaak om uw reu te laten castreren. Toch kunnen er redenen zijn om te dit wel te doen, zoals de volgende: dominant of agressief gedrag: dit gedrag wordt vaak minder na castratie, echter kan het gedrag soms ook aangeleerd zijn en zal castratie niet altijd verbetering geven. Honden met wegloopgedrag vanwege een loops buurmeisje, zullen minder weglopen. Sommige reuen stoppen met eten omdat in de buurt een loops teefje is of zijn teijdens een wandeling niet meer te houdenOok een reden voor castratie is veelvuldig “rijden” tegen voorwerpen of mensen, ontsteking van de voorhuid die steeds weer terugkeert en als behandeling van prostaatproblemen, zoals benigne prostaathyperplasie, een goedaardige vergroting van de prostaat. Ook als uw hond bepaalde tumoren heeft die hormoonafhankelijk zijn, zoals perianaalklieradenomen, adviseren wij castratie.

De operatie

De castratie gebeurt onder algehele narcose. Zodra de reu slaapt krijgt hij een injectie met een antibioticum en een pijnstiller. Via een sneetje net voor de balzak worden beide teelballen naar buiten gebracht. De zaadstrengen en bloedvaten worden afgebonden, waarna de teelballen verwijderd worden. Vervolgens wordt het onderhuidse weefsel en de huid gehecht. we hechten zoveel mogelijk in de huid. Na de operatie geven we een injectie om hem weer snel wakker te laten worden. Wanneer de reu weer goed wakker is en op temperatuur, mag hij weer naar huis. Indien er geen complicaties zijn, is dat nog dezelfde dag. Hij krijgt voor een aantal dagen pijnstilling mee en indien hij de neiging heeft aan de wond te gaan likken eventueel ook een rompertje of indien u dat wenst een kraag. Na 2 dagen zien we de reu graag terug voor een wondcontrole.

Na castratie

Reuen hebben na castratie de neiging om in gewicht aan te komen. Dit komt omdat de hormoonhuishouding in het lichaam veranderd, waardoor ze minder energie nodig hebben. Daarom adviseren we om na de ingreep over te stappen op een speciale voeding voor gecastreerde honden, zoals Sterilised van Royal Canin, waarin minder calorieën zitten en uw reu dus netjes op gewicht blijft en hem regelmatig te wegen.