Een pup kopen

Een pup kopen is een grote gebeurtenis en soms niet makkelijk want waar koopt u een goede pup? En waar moet u op letten. We zullen een aantal dingen voor u op een rijtje zetten.

Is de fokker betrouwbaar?

Helaas komt een groot deel van de honden via Oost-Europa naar Nederland. Ze zijn dan met puppies van allerlei grote en vieze fokboerderijen al een week onderweg voor ze hier zijn en de kans op ziektes zoals Parvo is aanwezig. Vaak adverteren dit soort fokkers via Marktplaats. Hoeveel advertenties staan er van deze fokker op Marktplaats? Meer dan een: dan is het geen per ongeluknestje. Heeft u een adres, Google dan even of er negatieve recensies te vinden zijn. Dit soort malafide fokkers wisselt wel regelmatig van naam en een deel doet zich voor als zijnde een gezin met een nestje, dus vraag door. Heeft een fokker meerdere rassen en meerdere nesten tegelijk, wees dan erg kritisch. Vraag naar de ouderdieren (als daar net mee wordt gewandeld betekent dat eigenlijk niet pluis, want u komt immers op afspraak om naar een hondje te kijken). Is het een gelegenheidsnestje, vraag dan naar foto”s van de puppentijd en/of de geboorte, die zou u toch ook maken als uw hond 1 keer in haar leven een nestje kreeg? Zelfs als u gaat kijken en het niet vertrouwt dan kunt u nog nee zeggen.

Heeft de pup een stamboom?

Als de pup een Nederlandse stamboom heeft dan wordt deze afgegeven door de Raad van Beheer die ook de puppies komt chippen. De stamboom is op het moment van komen vaak nog niet afgegeven en meestal hoort u dat deze wordt nagestuurd. Als de hond een stamboom heeft moet de chip beginnen met 52814……… Dus check het vaccinatieboekje, nummer afwijkend: dan zal de hond nooit een stamboom krijgen. Een stamboom is nooit een garantie dat u een betere of een gezondere hond koopt.

Heeft de pup een chip?Het is in Nederland verplicht om puppies te chippen. Deze chip moet ook worden geregistreerd op een erkende databank (deze zijn te vinden via chipnummer.nl). een Nederlandse chip begint altijd met 528, iedere andere chip is afkomstig uit het buitenland, de hond dan dus ook. Is de hond afkomstig uit het buitenland dan mag deze pas naar Nederland komen met een geldige rabiƫsenting. Dat wil zeggen dat de hond dan al minimaal 15 weken oud is. Dit is voor de inprinting en de socialisatie van de hond te laat. De kans op gedragsstoornissen wordt dan erg hoog. Omdat de fokker verplicht is de hond op zijn naam te registeren voor de leeftijd van 7 weken, moet u hem vragen om een mutatieformulier of om de chipregistratie zodat u de hond kunt laten overschrijven op uw naam.

Heeft de hond een erkend Europees Paspoort?

Sinds januari 2015 moet een Europees Paspoort aan striktere eisen voldoen en mag zo”n paspoort alleen nog maar door een dierenarts worden uitgegeven. Veel zogenaamde paspoorten worden door malafide fokkers zelf gedrukt. In het paspoort moet u dus de gegevens van deze dierenarts kunnen terugvinden. De hond mag ook best in het bezit zijn van een vaccinatieboekje, daarvoor gelden minder strenge eisen. Wilt u de hond meenemen naar het buitenland dan kunt u bij uw dierenarts een officieel paspoort kopen.

Is de pup gezond?

Erg belangrijk. Let op ooguitvloeiing, vieze oortjes, snotneuzen, diarree in het hokje. Is de pup levendig en actief, loopt hij of zij goed. Als er meerdere puppies in het nest aanwezig zijn: zijn ze allemaal gezond, zijn ze min of meer even groot. Kies de pup waarmee u de beste klik hebt. Dit hoeft niet de eerste pup te zijn die naar u toekomt, vaak betekent gewoon dat dit de brutaalste uit het nest is of degene die op dat moment het meest wakker is, maar kan ook betekenen dat de hond erg dominant is. Bij een goede fokker krijgt u voor een aantal dagen voer mee. Voedselovergangen zijn voor een jonge pup lastig en dienen geleidelijk te gebeuren, dus is het als u de hond net heeft en er toch als zoveel voor uw pup verandert, verstandig om nog even hetzelfde voer te geven en geleidelijk over te gaan op ander voer.

Welk ras past bij ons?

Verdiep u voor u naar een hond gaat kijken in welk ras bij u past. Bent u graag actief met uw hond of wilt u een specifieke sport met hem gaan beoefenen. Past een bepaald hondje bij uw drukke gezin met jonge kinderen. Stel uzelf dit soort vragen en zoek op internet naar informatie over een ras dat u op het oog heeft. Check dan tevens of er eventuele rasgebonden problemen bij de hond van uw keuze zijn.

Kunnen wij wel een hond betalen?

De aanschaf van een pup is vaak nog wel op te brengen. Maar wat als de hond ziek wordt of wat als de hond zo groot wordt dat hij heel veel voerkosten heeft. Stel u zelf vooraf zulke vragen. Als uw budget beperkt is kunt u in plaats van de rashond van 1200-1500 euro misschien beter een leuke asielhond kopen of een leuke kruising en het verschil in aankoopprijs bij een verzekering leggen. Daarvan kunt u een aantal jaren de premie betalen. Ook kunt u het verschil op een spaarrekening zetten voor onvoorziene medische uitgaven. Op de site van de LICG vindt u hierover meer informatie.