Sterilisatie teef

Een teef wordt ongeveer 2 keer per jaar loops. Deze loopsheid duurt ongeveer 3 weken, waarbij de vulva opzwelt, ze bloederige uitvloeiing heeft en aantrekkelijk wordt voor reuen. In deze periode is ze zo”n 2-3 dagen vruchtbaar. De eerste loopsheid treedt, afhankelijk van het ras, tussen de 6 en 18 maanden leeftijd op.

Waarom steriliseren

In principe adviseren we om elke teef te laten steriliseren, tenzij u er een nestje mee wilt krijgen uiteraard. Dit doen we om medische redenen. Een gesteriliseerde teef kan namelijk geen baarmoederontsteking meer krijgen, wordt niet meer schijnzwanger en de kans op het ontwikkelen van suikerziekte is kleiner.Als je de sterilisatie op jonge leeftijd uitvoert is bovendien de kans op het krijgen van melkkliertumoren aanzienlijk minder. Er zijn echter ook een paar nadelen die kunnen optreden door sterilisatie, die wij overigens niet vinden opwegen tegen de voordelen. Zo kan bij sommige rassen de structuur van de vacht veranderen, de zogenaamde puppycoat. Daarnaast is er na sterilisatie een kans op het ontwikkelen van incontinentie op latere leeftijd. Deze vorm van incontinentie is over het algemeen goed te behandelen met medicatie. Hoe jonger de teef is ten tijde van de sterilisatie, hoe groter de kans op incontinentie, maar hoe groter het effect is op bescherming tegen melkkliertumoren. Om daar een balans in te vinden, raden we aan om een middelgrote of grote hond ongeveer 3 maanden na de 1e loopsheid te steriliseren. Kleine hondjes lopen niet een verhoogd risico op incontinentie en kunnen voor de eerste loopsheid worden gesteriliseerd.

De operatie

De sterilisatie gebeurt onder algehele narcose. Zodra ze slaapt krijgt ze een injectie met een antibioticum en een pijnstiller. Via een klein sneetje in de buik worden de eierstokken verwijderd en indien afwijkend ook de baarmoeder. Eigenlijk is er dus sprake van een castratie (waarbij geslachtsorganen worden verwijderd) in plaats van een sterilisatie (waarbij er alleen iets wordt afgebonden en alles in het lichaam blijft zitten). In de volksmond wordt het bij teven echter meestal sterilisatie genoemd, en daarom houden wij dat hier ook aan. Na verwijdering van de eierstokken wordt de buik in 3 lagen met hechtingen gesloten. De buitenste laag wordt dusdanig gehecht dat er aan de buitenzijde geen hechtingen te zien zijn. Als de operatie achter de rug is, geven we een injectie om haar weer snel wakker te laten worden.

Wanneer uw hond weer goed wakker is en weer op temperatuur is, mag ze weer naar huis. Zonder bijzonderheden is dat nog dezelfde dag. Ze krijgt voor een aantal dagen pijnstilling mee. Heeft ze de neiging veel aan de wond te gaan likken dan eventueel ook een rompertje of indien u dat wenst een kraag. Zodra ze thuis is mag ze een klein beetje eten hebben. Blijft dat er goed in dan mag ze na eenpaar uurtjes nog een beetje hebben. Als ze nog niet wil eten dan is er nog niets aan de hand. De dag na de operatie moet ze echter wel weer gewoon eten. Na 2 dagen zien we haar graag terug voor een wondcontrole.

Na de operatie

Teven hebben na sterilisatie de neiging om in gewicht aan te komen. Dit komt omdat de hormoonhuishouding in het lichaam veranderd, waardoor ze minder energie nodig hebben. Daarom adviseren we om na de ingreep over te stappen op een speciale voeding voor gesteriliseerde honden, zoals Sterilised van Royal Canin, waarin minder calorieën zitten en uw dier dus netjes op gewicht blijft.

Anti-loopsheidprik

Behalve door sterilisatie kan de loopsheid ook worden onderdrukt met medicamenten, zoals de prikpil. Het gebruik hiervan raden we echter ten zeerste af, omdat bij langdurig gebruik hiervan er een verhoogde kans is op onder andere suikerziekte, melkkliertumoren, baarmoederontsteking, beenmergdepressie en bijnierproblemen.