Vaccinaties

Waarom vaccineren?

Vaccinaties zijn belangrijk om bescherming te bieden tegen een aantal besmettelijke en levensbedreigende ziekten. Door te vaccineren maakt het lichaam antilichamen en afweercellen aan tegen de ziekteverwekker. Komt het dier later in aanraking met deze ziekteverwekker, dan kan het deze verslaan.

Is vaccinatie jaarlijks nodig?

Ja, maar niet elke vaccinatie hoeft jaarlijks te worden gegeven. Een aantal entingen geven voor meerdere jaren bescherming, waardoor het dus niet nodig is ze elk jaar toe te dienen. Andere bieden helaas maar voor een jaar bescherming, waardoor het dier dus toch elk jaar ingeënt moet worden. Dit kan mooi gecombineerd worden met de jaarlijkse check-up, waarbij uw dier helemaal nagekeken wordt, iets wat minstens zo belangrijk is als de vaccinatie zelf, omdat op deze manier tijdig eventuele problemen aan het licht komen.

Aanvullende vaccinaties

Een aantal vaccinaties zijn niet voor elke hond noodzakelijk. Zo hoeft de inenting tegen rabiës (hondsdolheid) alleen gegeven te worden aan dieren die naar het buitenland gaan (minimaal 3 weken voor vertrek!).

De inenting tegen Kennelhoest of besmettelijke hondenhoest is met name aan te raden bij honden die veel met andere honden in aanraking komen, zoals bij de puppy-cursus of in een pension. Voor het laatste geldt dat het daarbij zelfs vaak verplicht is! Veel honden, zo”n 66 % lopen kennelhoest of besmettelijke hondenhoest niet op in het pension maar gewoon op styraat en in contact met andere honden, dus ook honden die meegaan met een uitlaatservice of op een andere manier toch veel in aanraking komen met hun soortgenoten is het verstandig hiertegen te vaccineren, want het is erg besmettelijk. Voor honden van kortschedelige rassen geldt wel een standaard vaccinatieadvies tegen kennelhoest omdat zij een verminderde weerstand in de luchtwegen hebben en dus een grotere kans lopen dit te krijgen wat blijvende gevolgen voor de gezondheid kan hebben. denk hierbij aan Chihuahua”s, Boxers, mopshonden maar ook alle Bullen en Stafford”s.

Titerbepaling

Het is in onze praktijk mogelijk om een titerbepaling, in de volksmond titeren, uit te voeren.  We nemen daarvoor een heel klein beetje bloed af bij uw hond of kat en dan weten we hoe het met de bescherming tegen een aantal ziekten is gesteld. Niet voor iedere ziekte waartegen we vaccineren is het mogelijk om te bepalen hoe de bescherming is. Voor deze ziekten blijft een jaarlijkse vaccinatie het beste.

Vaccinatie-schema

Voor de hond geldt het volgende vaccinatie-schema:

6 weken 9 weken 12 weken 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar Etc.
Parvo

X

X

X

X

X

Hondenziekte

X

X

X

X

Leverziekte

X

X

X

Ziekte van Weil

X

X

X

X

X

X

X

Kennelhoest

X

X

X

X

X

X

Rabiës

X

X