Castratie kater

Katers worden geslachtsrijp op een leeftijd van 5-8 maanden. Vanaf dat moment zullen ze proberen hun territorium af te bakenen met een sterk onaangenaam geurende urine, het zogenaamde sproeien, wat helaas vaak niet beperkt blijft tot de tuin, maar ook binnenshuis wordt gedaan. Verder zal de ongecastreerde kater meer en verder van huis gaan en agressief gedrag vertonen naar andere katers, waardoor vechtabcessen (met pus gevulde holtes) kunnen ontstaan waar ze erg ziek van kunnen worden.

Waarom castreren

Wij raden aan elke kater te castreren om ongewenste nestjes en bovengenoemd katergedrag te voorkomen. Het advies is om dit te laten doen op een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Om hem te casytreren hoeft hij niet eerst hormonaal actief te worden. Indien uw kater echter voor deze leeftijd al begint met het katergedrag en bijv. al sproeit in huis, dan is het verstandig hem zo snel mogelijk te laten castreren. Ze leren dit gedrag namelijk snel aan, waardoor het na castratie soms ook niet meer verdwijnt.

De operatie

De castratie is een relatief kleine ingreep die plaats vindt onder algehele narcose. Zodra de kater slaapt krijgt hij een injectie met een antibioticum en een pijnstiller. Via 2 kleine sneetjes in de balzak worden beide teelballen in hun geheel verwijderd. Omdat de sneetjes zo klein zijn, worden er geen hechtingen geplaatst. Na de operatie geven we een injectie om hem weer snel wakker te laten worden. Wanneer de kater weer goed wakker is, mag hij weer naar huis. Zonder bijzonderheden is dat nog dezelfde dag.

Na castratie

Katers hebben na castratie de neiging om in gewicht aan te komen. Dit komt omdat de hormoonhuishouding in het lichaam veranderd. Ze worden minder actief en hebben daardoor minder energie nodig. Echter, de kater zal meer willen eten omdat door castratie de remming op het hongercentrum wegvalt! Daarom adviseren we om na de ingreep over te stappen op een speciale voeding voor gesteriliseerde katers, zoals Neutered van Royal Canin, waarin minder calorie├źn zitten en uw kater dus netjes op gewicht blijft. Op de eerste zak krijgt u maar liefst 50% korting.