Sterilisatie poes

Poezen worden geslachtsrijp op een leeftijd van 5-8 maanden en zullen vanaf dan regelmatig krols worden. Tijdens de krolsheid zal de poes ander gedrag vertonen, zoals klaaglijk miauwen, aanhankelijker worden en evt. zelfs sproeien. Ze zal in deze periode een dekking door een kater toelaten en na een dekking is de kans groot dat ze drachtig is.

Waarom steriliseren

Indien u geen nestje van uw poes wilt, adviseren wij om haar rond een leeftijd van 6 maanden te laten steriliseren. Uw poes hoeft niet eerst krols te zijn voor we haar kunnen opereren. Indien poezen op jonge leeftijd worden gesteriliseerd is namelijk de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking sterk verminderd. Daarnaast voorkomt u zo ongewenste nestjes en het eventuele vervelende krolse gedrag.

De operatie

De sterilisatie gebeurt onder algehele narcose. Zodra ze slaapt krijgt ze een injectie met een antibioticum en een pijnstiller. Via een klein sneetje in de buik worden de eierstokken verwijderd en indien afwijkend ook de baarmoeder. Eigenlijk is er dus sprake van een castratie (waarbij geslachtsorganen worden verwijderd) in plaats van een sterilisatie (waarbij er alleen iets wordt afgebonden en alles in het lichaam blijft zitten). In de volksmond wordt het bij poezen echter meestal sterilisatie genoemd, en daarom houden wij dat hier ook aan. Na verwijdering van de eierstokken wordt de buik in 3 lagen met hechtingen gesloten. De buitenste laag wordt dusdanig gehecht dat er aan de buitenzijde geen hechtingen te zien zijn. Na de operatie geven we een injectie om haar weer snel wakker te laten worden. Wanneer de poes weer goed wakker is, mag ze weer naar huis. Zonder bijzonderheden is dat nog dezelfde dag. Ze krijgt voor een aantal dagen pijnstilling mee (en indien nodig antibiotica) en om te voorkomen dat ze aan de wond gaat likken evt. ook een rompertje of kraag. Na 2 dagen zien we de poes graag terug voor een wondcontrole.

Na sterilisatie

Poezen hebben na sterilisatie de neiging om in gewicht aan te komen. Dit komt omdat de hormoonhuishouding in het lichaam veranderd. Ze worden minder actief en hebben daardoor minder energie nodig. Echter, de poes zal meer willen eten omdat door sterilisatie de remming op het hongercentrum wegvalt! Daarom adviseren we om na de ingreep over te stappen op een speciale voeding voor gesteriliseerde poezen, zoals Neutered van Royal Canin, waarin minder calorie├źn zitten en uw poes dus netjes op gewicht blijft. Op de eerste zak krijgt u maar liefst 50% korting.

De Poezenpil

Behalve door sterilisatie kan de krolsheid ook worden onderdrukt met medicamenten, zoals de Poezenpil. Het gebruik hiervan raden we echter ten zeerste af, omdat bij langdurig gebruik hiervan er een verhoogde kans is op o.a. suikerziekte, melkkliertumoren en baarmoederontsteking.