Vaccinaties

Waarom vaccineren?

Vaccinaties zijn belangrijk om bescherming te bieden tegen een aantal besmettelijke en levensbedreigende ziekten. Door te vaccineren maakt het lichaam antilichamen en afweercellen aan tegen de ziekteverwekker. Komt het dier later in aanraking met deze ziekteverwekker, dan kan het deze verslaan.

Is vaccinatie jaarlijks nodig?

Ja, maar niet elke vaccinatie hoeft jaarlijks te worden gegeven. Een aantal entingen geven voor meerdere jaren bescherming, waardoor het dus niet nodig is ze elk jaar toe te dienen. Andere bieden helaas maar voor een jaar bescherming, waardoor het dier dus toch elk jaar ingeënt moet worden. Dit kan mooi gecombineerd worden met de jaarlijkse check-up, waarbij uw dier helemaal nagekeken wordt, iets wat minstens zo belangrijk is als de vaccinatie zelf, omdat op deze manier tijdig eventuele problemen aan het licht komen.

Aanvullende vaccinaties

Een aantal vaccinaties zijn niet voor elke kat noodzakelijk. Zo hoeft de inenting tegen rabiës (hondsdolheid) alleen gegeven te worden aan dieren die naar het buitenland gaan (minimaal 3 weken voor vertrek!). Indien uw kat naar het pension gaat is het vaak verplicht een aanvullende neus-enting te geven voor niesziekte.

Vaccinatie-schema

Voor de kat geldt het volgende vaccinatie-schema:

9 weken 12 weken 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar Etc.
Kattenziekte

X

X

X

X

Niesziekte

X

X

X

X

X

X

X

Bordetella (neus-enting)

X

X

X

X

X

X

X

Rabiës

X

X