Aanschaf en verzorging

Vaak wordt een konijn aangeschaft omdat het zo”n leuk dier is voor de kinderen. Ze zijn goedkoop in de aanschaf en redelijk goedkoop in het onderhoud echter voordat u een konijn koopt is het zaak om over een aantal dingen goed na te denken:

Een konijn is een sociaal dier. Een konijntje is dus meestal eenzaam. U kunt er voor het welzijn van het konijn dus het beste twee kopen. Daarnaast heeft een konijn beweging nodig. Iedere dag en het liefst een paar uur achter elkaar minimaal. Heeft u geen ruimte voor een groot hok dan kunt u dit oplossen door een konijnenren neer te zetten. Het hok moet niet alleen voldoende vloeroppervlak hebben maar ook voldoende hoog zijn voor het konijn om rechtop te kunnen staan op zijn achterpoten.

Konijnen zijn prooidieren en de meesten willen dus niet graag worden opgepakt en geknuffeld. Knuffel het konijn zonder het op te pakken en geef het de gelegendheid om rustig aan u en uw geknuffel te wennen. Sommige konijnen worden er agressief van daarnaast heeft een konijn een relatief licht bottenstelsel. Bij vallen of uit de armen springen lopen ze dus relatief makkelijk ernstig leetsel op zoals een gebroken rug.

Vraag als u een konijn koopt hoe oud het dier is. Het is verplicht konijnen tot een leeftijd van 6 weken bij de moeder te houden, maar beter is het om he dier pas van de moeder te scheiden op een leeftijd van 7 tot 8 weken. Het konijntje moet gezond ogen: levendig, geen oog- of neusuitvloeiing geen plapoep of diarree aan de onderzijde. Let op de stand van de snijtanden en kijk of het diertje niet te mager is ( niet te veel bot kunnen voelen). Sommige konijnen zijn ingeent door de dierenwinkel, als dit niet het geval is adviseren wij nu het dier zo snel mogelijk te laten vaccineren tegen myxomatose en VHD. Dit is een enkele prik die een keer per jaar dient te worden gegeven voor een goede bescherming.

Een konijn heeft iedere dag onbeperkt toegang tot goed hooi nodig. Daarnaast een goed konijnenvoer. Van dit konijnenvoer heeft hij maar een eetlepel per kilo konijn nodig per 24 uur. Wij raden aan om een volledig voer te kopen zoals science selective. Dit is een pelletvoeding. De gemengde konijnenvoeren worden vaak selectief gegeten en zijn daardoor niet volledig. daarnaast moet een konijn iedere dag verse groente of fruit hebben. Kleine porties, goed afwisselen en niet alle groente is geschikt zoals koolsoorten. laat uw konijn hier rustig aan wennen.

Als het konijn ziek wordt is het al snel spoedeisend. Het is heel goed om er voordat u een konijn aanschaft goed over na te denken of u de kosten voor de dierenarts wel kunt betalen. Het is mogelijk u tegen ziektekosten voor het konijn te verzekeren.