Vaccinaties
Er zijn twee ziektes waar we het konijn voor kunnen inenten, Myxomatose en VHD (viral haemorrhagic disease). We adviseren alle konijnen hier tegen te vaccineren omdat deze ziektes zeer besmettelijk en dodelijk zijn. De inenting moet elk jaar gegeven worden om continue bescherming te geven, bij voorkeur in het voorjaar om de kans op besmetting in het voorjaar en zomer het grootst is. Hij kan al gegeven worden vanaf de leeftijd van 5 weken. Het is een misverstand dat alleen konijnen die buiten zitten hoeven te worden gevaccineerd. Konijn die binnen zitten kunnen namelijk ook besmet worden door insecten die de ziekte overdragen, of doordat de eigenaar het via de schoenzolen meeneemt. Naast de vaccinatie zijn er nog andere maatregelen die getroffen kunnen worden om besmetting te voorkomen, zoals een hor om het konijnenverblijf en vlooienpreventie.
Myxomatose
Dit is een virale ziekte die zwellingen van de oogleden, snuit en rond anus en geslachtsorganen veroorzaakt. Het konijn kan vaak niet meer zien en wordt benauwd. Het virus kan overgebracht worden door direct contact met besmette wilde konijnen, maar wordt vooral overgebracht door stekende insecten, zoals steekvliegen, muggen en de konijnenvlo. Helaas is het erg lastig deze ziekte te genezen en zullen de meeste konijnen er aan overlijden. Als we er vroeg bij zijn kunnen we in enkele gevallen het konijn nog redden met een intensieve behandeling (o.a. antibiotica, dwangvoeding, oogzalf).
Viral Haemorrhagic Disease (VHD)
Ook dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De lever wordt ernstig aangetast door het virus en het veroorzaakt bloedingen in allerlei organen. 1-2 dagen na besmetting wordt het konijn sloom en wil niet meer eten. Vervolgens kan hij benauwd worden, diarree krijgen of juist een verstopping. De dood volgt al snel, soms begint het konijn dan te schreeuwen, krijgt het een bloedneus of epileptiforme aanvallen. Het kan ook gebeuren dat het konijn plots overlijdt zonder voorgaande symptomen. Ook deze aandoening kan worden overgedragen door direct contact, stekende insecten of besmet materiaal. De ziekte is niet te behandelen.
Myasis
Myasis, ook wel madenziekte, is een ziekte die we regelmatig in de zomermaanden bij het konijn tegenkomen. Het ontstaat wanneer groene vliegen eitjes in de vacht van het konijn leggen. Hieruit komen dan al snel vele maden die zich een weg door de huid van het konijn vreten. Hierdoor veroorzaken ze veel schade en pijn en als u het te laat ontdekt zal uw konijn er aan doodgaan. De vliegen leggen gelukkig niet zomaar bij elk konijn eitjes, dit doen ze alleen als ze worden aangetrokken door vieze luchtjes van bijv. uitwerpselen of vieze wondjes. Het is dus heel belangrijk dat uw konijn een schone vacht heeft. Een van de redenen waarom dit helaas soms niet het geval is, is bij een konijn met plakpoep. Het konijn produceert 2 soorten keutels: de dagkeutels, die u in het hok vindt, en de nachtkeutels, zachtere keutels die het konijn rechtstreeks vanuit de anus hoort op te eten. Indien een konijn te dik is en er dus niet bij kan, of als hij teveel krachtvoer krijgt en er geen behoefte meer aan heeft, kan deze ontlasting aan de achterkant blijven plakken. Een heerlijke plek voor deze groene vliegen om hun eitjes te gaan leggen. Controleer uw konijn dus het liefst dagelijks op een schone vacht en maak die indien nodig schoon en droog. Een andere maatregel die u kunt treffen is het plaatsen van een hor om het konijnenverblijf, zodat de vliegen er niet bij kunnen komen. Indien u toch wondjes ontdekt bij uw konijnen of zelfs al maden ziet aan de achterkant, maak dan direct een afspraak. Indien we er snel bij zijn kunnen we uw konijn nog redden!
Voeding
Voor een goede gezondheid van uw konijn is het erg belangrijk dat hij de juiste voeding krijgt. Vers hooi en/of gras moet onbeperkt ter beschikking staan, dit bevat namelijk veel vezels wat zorgt voor een goede activiteit van de darmen en is ook belangrijk voor het afslijten van de kiezen. Dit ruwvoer kan worden aangevuld met brokken/pellets. Geef hiervan niet te veel (ongeveer 20 g/kg lichaamsgewicht per dag), want dan zal uw konijn te zwaar worden. Er bestaat ook gemengd voer voor konijnen, wat door vele eigenaren gegeven wordt, maar dit raden we af. Konijnen pakken namelijk vaak alleen de lekkere dingen eruit en laten de staafjes liggen, waardoor ze niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen en lichamelijke klachten kunnen krijgen. Ook is het belangrijk groente te geven aan uw konijn, maar geef nooit teveel ineens en zeker niet van iets wat hij niet gewend is. Dit kan namelijk diarree veroorzaken. Naast voer moet er natuurlijk ook altijd vers water ter beschikking staan.